Scottish Cake of Fruits with Whisky

scone_and_cakes7454a.jpg

Συστατικά:
175 γραμμάρια μαύρη σταφίδα
175 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
110 γραμμάρια κεράσια γλασέ (πλυμένα, σκουπισμένα και κομμένα στη μέση)
75 γραμμάρια κόντιτα (ψιλοκομμένα)
3 κουταλιές της σούπας ουίσκι
150 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
3 αυγά
225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
γάλα (εάν χρειαστεί)
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα
ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
110 γραμμάρια ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
3½ κουταλιές της σούπας single malt ουίσκι (κατά προτίμηση κάποιο γλυκό και φρουτώδες, όπως το Glenfarclas 10 ετών), για να διατηρούμε το κέικ στη σωστή υγρασία
στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 εκ. ή τετράγωνη 18 εκ., βουτυρωμένη και καλυμμένη με λαδόκολλα

Εκτέλεση:
Την προηγουμένη νύχτα βάζουμε σε ένα μπολ τα φρούτα, τα κόντιτα και τις 3 κουταλιές της σούπας ουίσκι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη έως ότου να έχουμε ένα ελαφρύ και αφράτο μείγμα, προσθέτουμε τα αβγά χτυπώντας τα ελαφρά και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας απαλά.
Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και ρευστό (ούτε πολύ αραιό ούτε πηχτό). Αν είναι στεγνό, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας γάλα.
Προσθέτουμε προσεχτικά, ανακατεύοντας απαλά, τα αλεσμένα αμύγδαλα, τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες, τα κεράσια, τα κόντιτα, και το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια και τη διακοσμούμε με τα ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.
Ψήνουμε το κέικ στη μέση του φούρνου για 2 – 2 ½ ώρες. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 30΄ και στη συνέχεια πάνω σε σχάρα.

Το συγκεκριμένο κέικ στη Μεγάλη Βρετανία το ετοιμάζουν κυρίως για τις γιορτές των Χριστουγέννων και όσο περίεργο κι αν ακούγεται η παρασκευή του γίνεται τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Για να διατηρηθεί όμως σωστά, για να μην στεγνώσει και κυρίως για να ωριμάσει η γεύση του μία φορά την εβδομάδα, κάνουμε μικρές τρύπες, πάνω και κάτω από το κέικ με χοντρή βελόνα και ρίχνουμε μέσα μικρές κουταλιές single malt ουίσκι.

Συντήρηση:
Τυλίγουμε το κέικ σε διπλή λαδόκολλα, και το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο ή σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς μέχρι να το καταναλώσουμε. Υπομονή. Αξίζει τον κόπο…

Leave a comment

Filed under Whisky Recipes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s